Biografie

In het kort

Daniël van der Hoeven is een Nederlandse klassieke concertpianist. Hij wordt geroemd om zijn transparante en intieme spel. ‘Het is alsof je alleen bent met de componist’, schreef een recensent over een solo-album. Van der Hoeven won prijzen tijdens de Bach-concoursen in Würzburg en Leipzig, de internationale concoursen in Seattle en Lagny-sur-Marne en tijdens de YPF Piano Competition. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid in het uitvoeren van repertoire uit verschillende periodes. Zo klinken op zijn eerste solo-album werken van Prokofjev en Bartók en op het tweede album naast Bach ook Mozart, Mendelssohn en Shostakovich. Het derde album, “Immersed”, bevat o.a. de solosonates voor viool van Bach, bewerkt voor piano. Ze werden alle met lovende kritieken ontvangen. Daniël van der Hoeven speelt, naast zijn solorecitals, ook regelmatig met orkesten en in kamermuziekensembles.

Uitgebreide biografie

Daniël van der Hoeven (Amerongen, 1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Ellen Corver (2003-2008) en Naum Grubert (2008-2010). In 2010 sloot hij zijn studie af met onderscheiding.

Daniël van der Hoeven won prijzen bij diverse concoursen. In 2015 ontving hij zowel bij het Internationaal Pianoconcours van Lagny-sur-Marne (Frankrijk) als het Seattle Internationaal Pianoconcours (VS) een 2e prijs. In maart 2013 werd Van der Hoeven winnaar van het Internationaal Bach Concours in Würzburg (Duitsland). Bij het Internationaal Bach Concours in Leipzig (2014) ontving hij een Speciale Prijs, en in hij was finalist bij de Internationale Pianoconcoursen in Gorizia, Italië (2014) en Malta (2015). In april 2010 won Daniël van der Hoeven de hoofdprijs, een CD-opname en de Yuri Egorov Gold Medal bij het 4e YPF Nationaal Pianoconcours 2010 in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York in het najaar van 2005.

Van der Hoeven trad behalve in Nederland op in onder andere België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, Tsjechië, Roemenië, Polen en de Verenigde Staten. Hij soleerde met diverse Nederlandse orkesten, zoals het Asko/Schönberg ensemble en JeugdOrkest Nederland. Daniël van der Hoeven is ook zeer actief in de kamermuziek.

Zijn debuut-cd met werken van Prokofiev en Bartók kwam 2013 uit en werd zeer positief ontvangen. Commentaar uit de pers:

‘… De transparantie en samenhang die pianist Daniël van der Hoeven op deze debuut-cd laat horen liegen er niet om. … Het geheel is voor hem belangrijker dan het gemakkelijk scoren met louter effecten. Sprankelende klanken van een vakman.’ (Rudolf Nammensma, Leeuwarder Courant)

‘Zijn aanpak van Prokofjevs ‘Negende sonate’ getuigt van klasse. In Bartóks ‘Sonate’ en ‘In de openlucht’ is de (ritmische) precisie bloedstollend. … Kan niet wachten hem een keer live te horen spelen.’ (Maarten-Jan Dongelmans, Gelderlander)

In 2014 is zijn tweede cd, “Bach and Co.” verschenen. ‘Pianist’ gaf deze 5 sterren voor zowel uitvoering als opname: ‘… een pianist van uitzonderlijke klasse. Zijn toon boeit van meet af aan. – Prachtig, de transparantie van zijn architectuur, zijn toon en de intimiteit die hij ons van tijd tot tijd doet geworden. Alsof je met de componist alleen bent en er verder niemand bij mag zijn.’

Op de derde solo-CD, “Immersed”, klinken de drie solosonates voor viool van Bach, bewerkt voor klavier door musicoloog en klavecinist David Schulenberg. Op de moderne rechtbesnaarde vleugel van Chris Maene komt de muziek extra tot zijn recht. ‘Van der Hoeven speelt met de vanzelfsprekendheid van de slag van een gezond hart’ – aldus de Volkskrant.