Concertprogramma’s solo en kamermuziek

Concertprogramma’s

In beide soloprogramma’s beginnen we met één van de sonates voor viool solo van J.S. Bach, bewerkt voor toetsen. De drie sonates staan op de nieuwste CD van Daniël van der Hoeven, die in maart 2022 uitkomt. Sonate 1 en 3 klinken in bewerkingen van de Amerikaanse musicoloog, klavecinist en schrijver David Schulenberg, en zijn nog niet eerder op piano uitgevoerd!

In het eerste programma volgen hierna verschillende prachtige werken die op hun eigen manier allemaal gelinkt zijn aan Sergei Diaghilev en het Parijs van de jaren 1920. Diaghilev heeft grote invloed gehad op de carrière en muziek van Sergei Prokofiev. Hun intensieve samenwerking legde de basis voor het ballet Romeo en Julia, waarvan Prokofiev zelf een bewerking voor solo piano maakte. De stukken zijn verhalend, energiek en briljant, maar ook lyrisch en dramatisch.

L’éventail de Jeanne is een samenwerking in 1927 van 10 Franse componisten voor een ballet gechoreografeerd voor kinderen. Het stuk is een afspiegeling van muzikaal Parijs van die tijd! We horen vier delen hieruit, van Ibert, Milhaud, Poulenc en Schmitt. Stuk voor stuk meesterwerkjes in hun eigen stijl.

Ravels spectaculaire solo piano-bewerking van La Valse vormt het sluitstuk. Oorspronkelijk geschreven als ballet voor Diaghilev, die het echter afkeurde: ‘Een meesterwerk, maar geen ballet: een portret van een ballet!’ Ravel was diep gekwetst …

Diaghilev inspirator
J.S. Bach – Sonate BWV 1001
S. Prokofiev – 10 stukken uit Romeo en Julia
4 stukken uit l’Eventail de Jeanne
M. Ravel – La Valse

Programma 2 begint met de 2e vioolsonate, die door Bach zelf is bewerkt als BWV 968. Daarna horen we twee 19e eeuwse meesterwerken: de beroemde sonate op. 53 in C van Ludwig van Beethoven, de “Waldstein”-sonate, gevolgd door de monumentale Symfonische Etuden van Robert Schumann. Expressieve en diepzinnige muziek, helder, integer en overtuigend uitgevoerd!

The Classics
J.S. Bach – Sonate BWV 968
L. van Beethoven – Sonate op. 53 “Waldstein”
R. Schumann – Symfonische Etuden

Duo viool en piano
Met Michał Buczkowski, viool (website)

De vioolsonate van César Franck is één van zijn beroemdste werken, en behoort tot de belangrijkste werken uit het vioolrepertoire.
Guillaume Lekeu was een leerling van Franck, en een veelbelovend componist. Zijn leven duurde helaas veel te kort: hij overleed de dag na zijn 24e verjaardag. Zijn prachtige vioolsonate is één van zijn bekendste werken.
Beide sonates werden opgedragen aan Eugène Ysaÿe.

Meester en gezel: België
C. Franck – Sonate voor viool en piano
G. Lekeu – Sonate voor viool en piano

In het tweede programma hoort u twee pareltjes uit het begin van de 20e eeuw. Louis Vierne, componist en organist, studeerde net als Lekeu bij Franck in Parijs.
Zijn vioolsonate is één van zijn mooiste werken, hoewel het heel zelden wordt uitgevoerd.
De sonate voor viool en piano van Karol Szymanowski, één van de beroemdste Poolse componisten, is een jeugdwerk waarin de stijl en unieke muzikale taal van zijn latere werken al wordt aangekondigd.

Beauty of beginnings: 20e eeuw
L. Vierne – Sonate voor viool en piano
K. Szymanowski – Sonate voor viool en piano

Duo cello en piano
Met Anton Spronk, cello (website)

In de beroemde autobiografische roman van de Joodse Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig wordt op aangrijpende manier de periode voor en na 1900 geschetst, waarin de wereld ingrijpende veranderingen onderging. In dit programma hoort u deze veranderingen ook muzikaal terug: drie totaal verschillende sonates, uit 1886, 1915 en 1934.
Cellist Anton Spronk en pianist Daniël van der Hoeven nemen u mee terug in de tijd!

Fin de siècle: Grote veranderingen
J. Brahms – Sonate voor cello en piano in F op.99
C. Debussy – Sonate voor cello en piano
D. Sjostakovitsj – Sonate voor cello en piano

Voor boekingen: neem contact op: 06-48767994 (mobiel) of info@danielvanderhoeven.nl.